Search

Miten asentaa aurinkopaneelijärjestelmä kotiin tai mökille? – Opas energiatehokkaampaan elämään

Aurinkosähkö on yksi ympäristöystävällisimmistä energialähteistä, joka on käytettävissä ja se voi auttaa sinua tulemaan energiatehokkaaksi, hiilidioksidineutraaliksi ja energiasta itsenäiseksi kotona tai mökillä. Pieni aurinkosähköjärjestelmä voidaan helposti asentaa ja se voi auttaa sinua säästämään sähkökustannuksissa sekä vähentämään hiilidioksidipäästöjä.

Aurinkopaneelit ovat erittäin tehokkaita ja luotettavia, ja ne voidaan asentaa moniin eri paikkoihin, kuten kattoihin, seinille, telineisiin tai jopa maahan. Järjestelmä koostuu aurinkopaneeleista, joka muuntaa auringon säteet sähköenergiaksi, akusta, joka tallentaa tätä energiaa, sekä säätimestä, joka hallinnoi akun latausta ja purkausta.

owl perching on solar panel roof
Photo by Erik Karits on Pexels.com

Valitse oikea säädin aurinkosähköjärjestelmällesi: PWM vs MPPT

Aurinkosähköjärjestelmän säädin on tärkeä komponentti, joka valvoo ja ohjaa aurinkopaneelien lataamista akkuun. Säätimen avulla varmistetaan, että aurinkopaneelien tuottama energia kulkee tasaisesti akkuun ilman ylivirtaa tai ylijännitettä, joka voi vahingoittaa akkua tai muita järjestelmän komponentteja.

PWM-säädin on yksinkertainen ja edullinen säädin, joka on sopiva pienemmille aurinkosähköjärjestelmille. Se toimii niin, että se jakaa aurinkopaneelin tuottaman jännitteen pulssisignaaleihin, joiden taajuutta ja leveyttä säädellään sen mukaan, kuinka paljon energiaa on tarpeen ladata akkuun. Tämä auttaa säästämään energiaa, kun akku on täynnä tai kun aurinkopaneeleilta tuleva energia on vähäistä. PWM-säädin ei kuitenkaan ole yhtä tehokas kuin MPPT-säädin, sillä se ei pysty seuraamaan aurinkopaneelien maksimitehopistettä.

MPPT-säädin on edistyneempi aurinkosähköjärjestelmän säädin, joka on suositeltava suuremmille järjestelmille. Se pystyy seuraamaan ja mukautumaan aurinkopaneelien maksimitehopisteeseen, joka voi vaihdella päivän aikana, sääolosuhteiden ja paneelien kulman mukaan. MPPT-säädin kerää energiaa tehokkaasti ja lataa akun nopeammin ja tehokkaammin kuin PWM-säädin. MPPT-säädin on hieman kalliimpi, mutta se maksaa itsensä takaisin nopeasti paremman energiatehokkuuden ansiosta.

Suosittelemme PWM-säädintä pienemmille järjestelmille. Tällaisissa järjestelmissä PWM-säädin on edullinen ja tarjoaa riittävän suojan ylivirtaa vastaan. MPPT-säädin on parempi vaihtoehto suuremmille aurinkosähköjärjestelmille. Tällaisissa järjestelmissä MPPT-säädin auttaa parantamaan järjestelmän energiatehokkuutta ja nopeuttaa akun lataamista. Jos olet epävarma, kumpi säädin sopii parhaiten sinun järjestelmällesi, ota yhteyttä ammattilaiseen tai aurinkosähköalan asiantuntijaan, joka voi antaa sinulle suosituksen ja auttaa sinua valitsemaan sopivan säätimen järjestelmällesi.

Akun valinta aurinkosähköjärjestelmääsi: AGM vs GEL

Kun rakennat aurinkosähköjärjestelmää kotiisi tai mökillesi, on tärkeää valita oikea akku järjestelmän tarpeiden mukaan. AGM-akut ovat yleisesti käytettyjä aurinkosähköjärjestelmissä, joissa on pieni kapasiteetti ja joissa akkua ei pureta täysin. AGM-akut ovat kestäviä, helppohoitoisia ja vaativat vähän huoltoa. AGM-akun edut ovat sen kestävyys ja vahvuus, sillä se voi kestää paljon syklejä ilman että sen suorituskyky heikkenee.

Toisaalta, jos sinulla on suurempi aurinkosähköjärjestelmä, joka vaatii korkeampaa kapasiteettia, GEL-akku voi olla parempi vaihtoehto. GEL-akku on hieman kalliimpi kuin AGM, mutta sillä on pidempi elinikä ja se on suunniteltu kestämään syklejä paremmin. GEL-akun geelimäinen elektrolyytti varmistaa myös sen, että akku ei vuoda tai haihdu, mikä tekee siitä turvallisemman vaihtoehdon.

On tärkeää muistaa, että akun valinta riippuu järjestelmän koosta ja käytöstä. Jos tarvitset aurinkosähköjärjestelmän mökille, joka käyttää sähköä vain sesonkiaikoina, AGM-akku on todennäköisesti riittävä. Toisaalta, jos haluat rakentaa aurinkosähköjärjestelmän kotiisi, joka on kytketty verkkoon ja joka käyttää sähköä jatkuvasti, GEL-akku voi olla parempi vaihtoehto.

Aurinkosähköjärjestelmän asentaminen

Jos sinulla on tarvittavat taidot ja kokemus, voit asentaa off-grid aurinkosähköjärjestelmän itse. Scandkom E-Energia järjestelmät tulevat valmiiksi kokoonpantuina ja helppokäyttöisinä asennusohjeineen. On kuitenkin aina suositeltavaa konsultoida asiantuntijaa, jos olet epävarma jostakin. Ammattilaisen apu voi olla tarpeen erityisesti suuremmissa järjestelmissä, joissa on monimutkaisempi kaapelointi tai säätöjärjestelmät. Asiantuntija voi myös auttaa sinua valitsemaan oikeanlaiset komponentit, kuten säätimen ja akun, jotka sopivat parhaiten tarpeisiisi. Loppujen lopuksi, vaikka aurinkosähköjärjestelmän asentaminen voi olla DIY-projekti, ei ole mitään syytä ottaa riskejä ja jättää huomiotta turvallisuusohjeita. Turvallisuus on aina ensisijainen tärkeys aurinkosähköjärjestelmän asentamisessa.

Valmiit aurinkopaneelijärjestelmät kaikenkokoisille kohteille.

Scandkomin valmiit aurinkopaneelijärjestelmät tarjoavat kätevän ratkaisun kotiin tai mökille aurinkosähkövoiman hyödyntämiseen. Järjestelmä sisältää kaikki tarvittavat komponentit asennusta varten, kuten aurinkopaneelit, säätimet ja akut. Asiakkaat voivat valita järjestelmään joko 3 kW MPPT- tai PWM-säätimet ja kaksi tai neljä AGM- tai GEL-akkuja riippuen heidän tarpeistaan. Säätimet varmistavat tehokkaan ja turvallisen latauksen akkuihin, kun taas akut takaavat energian varastoinnin ylijäämäenergian käyttöä varten.

Scandkomin valmiit järjestelmät ovat suunniteltu helpoksi ja nopeaksi asentaa, jotta asiakkaan ei tarvitse huolehtia asennuksen monimutkaisuudesta tai tarvittavien osien valinnasta. Kaikki tarvittavat kiinnitystarvikkeet sisältyvät pakettiin, mikä tekee asennuksesta entistä helpompaa. Järjestelmät ovat korkealaatuisia ja täyttävät kaikki vaaditut turvallisuusstandardit.

Aurinkosähköjärjestelmän asentaminen on ympäristöystävällinen ratkaisu, joka voi tarjota monia etuja. Aurinkopaneelien avulla voit tuottaa omaa sähköäsi ja tulla energiasta itsenäiseksi. Aurinkosähköjärjestelmä on helppo asentaa ja käyttää, mikä tekee siitä houkuttelevan vaihtoehdon monille kotitalouksille ja yrityksille. Sen lisäksi, että se säästää sinulle rahaa sähkölaskuissa, se myös auttaa vähentämään hiilidioksidipäästöjäsi ja ympäristön kuormitusta. Kun valitset oikean säätimen ja akun järjestelmän tarpeisiin, voit varmistaa, että aurinkovoimasi tuotanto on tehokasta ja luotettavaa.

Jos sinulla on kysyttävää aurinkosähköjärjestelmän asennuksesta tai tarvitset apua oikean järjestelmän valinnassa, Scandkom on aina valmis auttamaan. Voit ottaa meihin yhteyttä milloin tahansa ja me vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiisi ja annamme asiantuntevaa neuvontaa aurinkovoiman hyödyntämiseen liittyen.

Jaa:

Verkkokauppa Piha-aita.fi

Verkkokauppa Piha-aita.fi

Verkkokaupastamme löydät tuotteita, jotka takaavat pihallesi kauniin ja ainutlaatuisen ilmeen. Osta markkinoiden laadukkaimmat aitaelementit, portit, salvat, terassilaudat ja paljon muuta piha-aita.fi-sivustolta.

Jaa ostoskori