Search

Kotona tuotetun sähkön merkitys kriisitilanteessa – aurinkosähkö, akut ja generaattorit.

Suuren sähkökatkoksen sattuessa oma sähköntuotanto voi olla hengenpelastaja. Olipa kyseessä luonnonkatastrofi, verkkovika tai jokin muu virransyöttöä häiritsevä tilanne, varasuunnitelma voi auttaa pitämään valot päällä ja laitteet käynnissä. On olemassa useita tapoja tuottaa omaa sähköä, kuten aurinkopaneelit, ladatut akut sekä diesel- tai bensiinigeneraattorit. Jokaisella näistä vaihtoehdoista on omat vahvuutensa ja heikkoutensa, ja sopiva valinta riippuu erityistarpeista ja olosuhteista. Tässä artikkelissa tutkimme erilaisia tapoja, joilla voi tuottaa omaa sähköä suuren sähkökatkoksen varalle. Keskustelemme kunkin vaihtoehdon eduista ja haitoista sekä annamme ohjeita siitä, milloin ja miten niitä käytetään. Tämän artikkelin lopussa ymmärrät paremmin, kuinka virta pysyy vireänä, vaikka verkko on katkaistu.

lighted light bulb in selective focus photography
Kuva: Pexels.com

Aurinkoenergia

Aurinkopaneelien käyttö sähkön tuottamiseen on luotettava ja uusiutuva vaihtoehto oman sähkön tuottamiseen. Aurinkopaneelit käyttävät auringosta tulevaa energiaa sähkön tuottamiseen aurinkosähköprosessilla. Jotta voit käyttää aurinkoenergiaa kotisi sähkölähteenä, sinun täytyy asentaa aurinkopaneelit katollesi tai pihallesi ja liittää ne sitten latausohjaimeen ja akkupankkiin. Akkupankki varastoi aurinkopaneelien tuottaman sähkön ja puhdas siniaalto-invertteri muuntaa varastoidun tasavirtasähkön vaihtovirtasähköksi, jota laitteesi käyttävät.

a man in black shirt sitting on the roof while holding a solar panel
Kuva: Pexels.com

Plussat

 • Aurinkoenergia on uusiutuva luonnonvara, joten se on ympäristöystävällinen vaihtoehto sähköntuotantoon.
 • Aurinkopaneelit ovat pitkäikäisiä ja vaativat vain vähän huoltoa.
 • Aurinkovoimajärjestelmät voidaan räätälöidä vastaamaan erityisiä energiatarpeitasi.

Miinukset

 • Aurinkopaneelien asennuksen alkukustannukset voivat olla korkeat.
 • Aurinkopaneelit tarvitsevat auringonvaloa toimiakseen, joten ne eivät välttämättä ole kannattava vaihtoehto alueilla, joilla auringonvalo on rajoitettu.
 • Jos käytät enemmän sähköä kuin aurinkopaneelisi pystyvät tuottamaan, sinun on silti luotettava verkkoon tai muuhun varavirtalähteeseen.

Aurinkoenergia on hyvä vaihtoehto, jos sinulla on pääsy auringonvaloon ja haluat vähentää riippuvuuttasi verkkosähköstä. Se on myös hyvä valinta, jos olet huolissasi energiankäyttösi ympäristövaikutuksista.

Akut

Ladattavien akkujen pitäminen käden ulottuvilla on hyvä tapa varmistaa, että sinulla on varavirtalähde sähkökatkosten varalle. Niitä voidaan käyttää puhtaan siniaaltoinvertterin kanssa laitteidesi virtalähteenä. Akkutyyppejä on useita, kuten lyijyhappo-, litium-ioni- ja nikkelimetallihydridiakut. Jokaisella tyypillä on omat etunsa ja haittansa, joten muista tehdä tutkimusta ja valita tarpeitasi parhaiten vastaava vaihtoehto. On suositeltavaa pitää useita vähintään 100 Ah:n kapasiteetin akkuja aina ladattuna.

car battery beside an engine
Kuva: Pexels.com

Plussat

 • Voit ladata akkujasi, kun ei ole sähkökatkoksia, mikä on helpoin tapa varmistaa, että sinulla on aina varavirtaa.
 • Ladatut akut on helppo säilyttää ja kuljettaa.
 • Niitä voidaan käyttää puhtaan siniaaltoinvertterin kanssa useiden laitteiden ja laitteiden virransyöttöön.
 • Akut voidaan ladata aurinkopaneeleilla tai generaattorilla, joten sinulla on useita vaihtoehtoja niiden lataukseen.

Miinukset

 • Paristojen käyttöikä on rajoitettu ja ne on vaihdettava säännöllisesti.
 • Ne voivat olla kalliita ostaa ja ylläpitää.
 • Jos käytät enemmän sähköä kuin ladatut akut pystyvät tarjoamaan, sinun on silti luotettava verkkoon tai muuhun varavirtalähteeseen.

Ladatut akut ovat hyvä vaihtoehto, jos haluat kannettavan ja luotettavan varavirtalähteen. Ne ovat myös hyvä valinta, jos haluat täydentää aurinkovoimaasi tai jos sinulla ei ole pääsyä auringonvaloon. Se on helpoin tapa varautua mahdollisiin sähkökatkoihin, koska monilla ihmisillä on jo vanha autonakku kellarissa tai autotallissa.

Diesel- tai bensiinigeneraattorit

Diesel- tai bensiinigeneraattorin käyttö on toinen vaihtoehto oman sähkön tuottamiseen. Nämä laitteet toimivat polttamalla polttoainetta sähkön tuottamiseksi. Ne voivat olla hyvä vaihtoehto, jos sinulla ei ole pääsyä aurinkopaneeleihin tai ladattuihin akkuihin, mutta ne vaativat jatkuvaa polttoaineen syöttöä, mikä voi olla kallista eikä välttämättä ole helposti saatavilla sähkökatkokriisin aikana.

Plussat

 • Sähkögeneraattorit voivat tuottaa huomattavan määrän sähköä.
 • Ne ovat suhteellisen helppokäyttöisiä ja ne voidaan käynnistää nopeasti hätätilanteessa.

Miinukset

 • Sähkögeneraattorit tarvitsevat jatkuvaa polttoaineen saantia, mikä voi olla kallista eikä välttämättä ole helposti saatavilla kriisin aikana.
 • Ne voivat olla äänekkäitä ja tuottaa haitallisia päästöjä, mikä tarkoittaa, että niitä voidaan käyttää vain ulkona.
 • Sähkögeneraattorit tarvitsevat säännöllistä huoltoa varmistaakseen, että ne ovat hyvässä toimintakunnossa.

Milloin käyttää

Sähkögeneraattorit ovat hyvä vaihtoehto, jos tarvitset luotettavan varavirtalähteen etkä halua investoida kiinteään varajärjestelmään kotona. Markkinoilla on monia kannettavia generaattoreita, joita voit kuljettaa mukanasi minne ikinä menetkin.

Riippumatta siitä, minkä menetelmän valitset, on tärkeää, että sinulla on suunnitelma oman sähkön tuottamiseen sähkökatkokriisin varalta. Tämä voi tarkoittaa investointeja aurinkopaneeleihin, ladattaviin akkuihin ja puhtaaseen siniaaltoinvertteriin tai diesel- tai bensiinigeneraattorin pitämiseen käsillä. Valmistautumalla voit varmistaa, että sinulla on luotettava sähkönlähde kriisin aikana.

Verkkokaupassamme Piha-aita.fi on myynnissä valikoima aurinkopaneeleja, inverttereitä, kaapelointeja, MC4-liittimiä ja muita tarvittavia tuotteita. Jos tarvitset vinkkejä siitä, mitä tuotteita valita, ota yhteyttä!

Jaa:

Verkkokauppa Piha-aita.fi

Verkkokauppa Piha-aita.fi

Verkkokaupastamme löydät tuotteita, jotka takaavat pihallesi kauniin ja ainutlaatuisen ilmeen. Osta markkinoiden laadukkaimmat aitaelementit, portit, salvat, terassilaudat ja paljon muuta piha-aita.fi-sivustolta.

Jaa ostoskori