Search

Terassin keväthuolto – näin pidät terassisi hyvässä kunnossa pitkään!

Kevät on saapunut ja se tarkoittaa, että on aika laittaa terassi kuntoon tulevaa kesää varten. Suomen pohjoisessa ilmastossa kevät on erinomainen aika terassin ylläpitoon, sillä pitkän talven jälkeen terassille on kertynyt likaa ja kosteutta, jotka voivat vahingoittaa terassin pintaa ja rakennetta. Lisäksi keväällä on usein sopivan lämpimät ja kuivat säät terassin puhdistamiseen ja käsittelyyn, ennen kuin kesän sateet ja kosteus taas iskevät.

Tässä artikkelissa käymme läpi terassin keväthuollon tärkeimmät vaiheet ja annamme ohjeet, miten pidät terassisi hyvässä kunnossa pitkään. Käsittelemme niin luonnonpuista kuin puukomposiitista valmistettuja terasseja ja annamme vinkit puhdistukseen. Lisäksi käsittelemme, milloin terassilaudat pitäisi vaihtaa uusiin.

Joten ota keväinen päivä haltuun ja ryhdy toimeen – terassin keväthuolto on mukavaa puuhaa ja palkitsee sinut kesän tullen viihtyisällä ja kestävällä terassilla!

terassin keväthuolto.
Kuva: victor217 Freepikissä

Luonnonpuun terassin keväthuolto

Luonnonpuun terassit ovat kauniita ja kestäviä, mutta vaativat säännöllistä huoltoa pysyäkseen hyvässä kunnossa. Keväällä on hyvä aika tarkistaa terassin kunto ja tehdä tarvittavat huoltotoimenpiteet.

 1. Puhdista terassi: Aloita terassin keväthuolto puhdistamalla se huolellisesti. Harjaa pois lehdet, roskat ja lika. Voit käyttää terassiharjaa tai painepesuria. Vältä kovaa painetta, sillä se voi vahingoittaa puuta.
 2. Käsittele terassi puunpesuaineella: Kun terassi on puhdistettu, käsittele se puunpesuaineella. Se auttaa poistamaan mahdolliset home- ja sienikasvustot sekä muut pinttyneet liat. Levitä pesuaine terassin pintaan ja anna sen vaikuttaa noin 15-20 minuuttia.
 3. Pese pesuaine pois: Huuhtele terassi puhtaaksi vedellä. Käytä tarvittaessa painepesuria, mutta vältä yliampuvaa painetta, sillä se voi vahingoittaa puuta. Anna terassin kuivua kunnolla ennen seuraavaa vaihetta.
 4. Tarkista terassin kunto: Käy terassi läpi ja tarkista, onko siinä halkeamia, lautojen irtoamisia tai muita vaurioita. Vaurioituneet kohdat kannattaa korjata mahdollisimman pian, jotta ne eivät pääse pahenemaan.
 5. Öljyä terassi: Kun terassi on puhdistettu ja kuiva, voit öljytä sen. Öljyäminen auttaa suojaamaan puuta kosteudelta ja auringonvalolta. Valitse terassille sopiva öljy ja levitä se terassin pintaan ohuelti. Käytä öljyharjaa varmistaaksesi, että öljy imeytyy tasaisesti puuhun. Anna öljyn imeytyä puuhun, ennen kuin käytät terassia.
 6. Harkitse väriä: Luonnonpuun terassi voi olla kaunis myös ilman öljyä. Voit harkita myös terassin värjäämistä, jolloin saat sen sopimaan paremmin ympäristöön. Valitse värjäysaine, joka suojaa terassia kosteudelta ja auringonvalolta.

Luonnonpuun terassin huoltoon liittyviä huomioita

 • Käytä suojakäsineitä ja -laseja, kun käsittelet terassia. Puunpesuaineet ja terassiöljyt voivat olla iholle ja silmille ärsyttäviä aineita.
 • Älä käytä liian voimakasta painetta, kun puhdistat terassin. Liian kova paine voi vahingoittaa puuta ja jättää rumia jälkiä.
 • Muista tarkistaa terassin kunto ja korjata mahdolliset vauriot mahdollisimman pian. Näin voit estää niiden pahenemisen ja terassin pidemmän eliniän.
 • Valitse terassille sopiva öljy. Öljy auttaa suojaamaan terassia kosteudelta ja auringonvalolta, mutta vääränlainen öljy voi aiheuttaa terassille vaurioita.

Puukomposiittiterassin keväthuolto

Puukomposiittiterassit ovat yhä suositumpia, sillä ne ovat helppohoitoisia ja kestäviä. Keväällä on hyvä aika tarkistaa terassin kunto ja tehdä tarvittavat huoltotoimenpiteet.

 1. Puhdista terassi: Ensimmäinen askel puukomposiittiterassin keväthuollossa on terassin puhdistaminen. Poista terassilta roskat ja lehdet harjalla tai lehtipuhaltimella. Tämän jälkeen voit pestä terassin pesuaineella ja painepesurilla. Käytä vain puukomposiittiterasseille tarkoitettuja pesuaineita, sillä muut pesuaineet voivat vahingoittaa terassia tai jättää siihen rumia jälkiä.
 1. Tarkista terassin kunto: Keväthuollon yhteydessä on hyvä tarkistaa terassin kunto ja korjata mahdolliset vauriot mahdollisimman pian. Puukomposiittiterassit ovat kestäviä, mutta ne voivat vaurioitua esimerkiksi lumen painosta tai kovasta sateesta. Tarkista terassin pinnat ja reunat huolellisesti. Jos havaitset halkeamia tai muita vaurioita, korjaa ne välittömästi. Näin voit estää niiden pahenemisen ja terassin pidemmän eliniän.
 2. Suojaa terassi: Kun keväthuolto on valmis, suojaa terassi lialta ja kosteudelta. Voit esimerkiksi asentaa kattokourut talon yläpuolelle, jolloin sadevesi ei pääse roiskumaan terassille. Jos haluat suojata terassia vielä paremmin, voit harkita katoksen asentamista. Katoksen alla terassi säilyy puhtaana ja kuivana sateella ja lumi ei keräänny terassille.
scandkom pro-strong puukomposiitti terassi

Puukomposiittiterassin huoltoon liittyviä huomioita

 • Älä käytä hankaavia harjoja tai muita teräviä esineitä, kun puhdistat terassia. Ne voivat naarmuttaa terassia ja jättää siihen rumia jälkiä.
 • Muista tarkistaa terassin kunto ja korjata mahdolliset vauriot mahdollisimman pian. Puukomposiittiterassit ovat kestäviä, mutta ne voivat vaurioitua esimerkiksi lumen painosta tai kovasta sateesta.
 • Vältä öljyämistä, koska puukomposiittiterassit eivät tarvitse sitä.

Noudattamalla näitä ohjeita voit huoltaa terassiasi oikein ja varmistaa sen pidemmän eliniän ja kauniin ulkonäön vuosien ajan.

Milloin terassilaudat pitäisi vaihtaa?

Terassilaudat ovat alttiita sään vaikutuksille ja kulumiselle ajan myötä. Milloin pitäisi terassilaudat vaihtaa, ja kannattaako ne korvata luonnonpuulla vai puukomposiitilla?

Terassilautojen vaihtotarve riippuu useista tekijöistä, kuten käytön määrästä, sääolosuhteista, huollosta ja laudan laadusta. Yleisesti ottaen, terassilaudat tulee vaihtaa, kun ne alkavat näyttää kuluneilta, halkeilevilta, märkiviltä tai lahonneilta. Joskus lautojen huoltaminen, kuten pesu, hiominen ja öljyäminen, voi pidentää niiden käyttöikää. Kuitenkin, kun laudat ovat liian vaurioituneet, niiden vaihtaminen on paras ratkaisu.

Kun terassilautoja vaihdetaan, moni miettii, kannattaako ne korvata luonnonpuulla vai puukomposiitilla. Luonnonpuu on perinteinen ja kaunis materiaali, mutta se vaatii enemmän huoltoa ja on alttiimpi sään vaikutuksille. Puukomposiitti on puupohjainen materiaali, joka on valmistettu puun ja muovin sekoituksesta. Tämä tekee siitä kestävämmän ja huoltovapaamman vaihtoehdon.

Puukomposiitin suurimmat edut ovat sen pitkä käyttöikä ja huoltovapaus. Puukomposiittilaudat eivät halkeile, lahoa tai mätäne niin helposti kuin luonnonpuu. Niitä ei myöskään tarvitse käsitellä öljyllä tai maalilla, mikä säästää aikaa ja rahaa pitkällä aikavälillä. Puukomposiitti on myös ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin perinteinen muovi, koska se sisältää kierrätysmateriaaleja, kuten muovia ja puujätettä.

Toisaalta, luonnonpuulla on oma kauneutensa ja luonnollinen tunne, jota puukomposiitti ei välttämättä pysty täysin jäljittelemään. Luonnonpuu on myös luonnollisempi materiaali ja voi olla ympäristöystävällisempi, jos se on peräisin kestävästi hoidetusta metsästä.

Jaa:

Verkkokauppa Piha-aita.fi

Verkkokauppa Piha-aita.fi

Verkkokaupastamme löydät tuotteita, jotka takaavat pihallesi kauniin ja ainutlaatuisen ilmeen. Osta markkinoiden laadukkaimmat aitaelementit, portit, salvat, terassilaudat ja paljon muuta piha-aita.fi-sivustolta.

Jaa ostoskori